menu
actualphotosblog
<<< BACK
|
situace situace vizualizace vizualizace vizualizace vizualizace vizualizace zákres do fotografie pohled, příčný řez, materiálová inspirace podélný řez půdorys 1PP, inspirace půdorys 1NP půdorys 2NP model model model model

Polyfunkční dům | Šluknov
ateliér doc. Ing.arch. Zdeňka Fránka | konzultace Ing.arch. Radek Suchánek, Ph.D. | 01 2007

Šluknov. Nejsevernější město v České republice, místo s hlubokými historickými kořeny, poznamenané vysídlením sudetských Němců a nastěhováním nižších sociálních vrstev, místo s podivnou, mrtvolnou a přesto fascinující atmosférou plnou očekávání v potřebě nových impulsů.
Polyfunkční dům vzniká v bezprostředním okolí historické zástavby. Už jen svým zadáním - "multifunkčností" - se do města vlastně vůbec nehodí.
Vytvářím nízkou budovu, která využívá postupně se svažující terén. Parcela je ještě v jádru města, v případě Šluknova to však znamená, že pomalu přechází do okrajové čtvrti. Samotná budova tak plní funkci jakéhosi filtru – přechod od polí a lesů k městskému centru. Respektuji původní urbanistickou podobu Šluknova a uzavírám hlavní ulici. Půdorysy ve tvaru trychtýře dávají jasně najevo, kudy vede cesta k centru a jakým směrem se otevírá panorama okolní krajiny včetně nedalekého kostela.
Celá stavba je rozčleněná na několik hmot – jakoby více domů v jednom. Hlavní hmota obsahuje výstavní prostory (např. pro expozici místního muzea nebo k expozici česko-německých vztahů) a malý sál (vhodný např. ke koncertům i menším plesům). Oba prostory jsou spojeny proskelnou lávkou. Přízemí je směrem do ulice prosklené a slouží jako vstup a zázemí, pro výstavní prostor i sál zvlášť z každé strany. V druhé části jsou v přízemí čtyři prodejní prostory a nad nimi čtyři byty, každý se samostatným vstupem z vnitřku "trychtýře". Jedno křídlo uzavírá menší fitness centrum (posilovna) a druhé křídlo je uzavřeno internetovou kavárnou. Vnitřek "trychtýře" tvoří surová dřevěná podlaha s několika trávníky a stromy – ani park ani zástavba. Podivný neidentifikovatelný prostor jako celé "drákulovské" okolí. Tento park je vlastně náhražkou za park, který by podle mého názoru měl stát na vedlejší parcele před kostelem, ale chystá se zde stavba domova důchodců.
Aby se celý objekt zbavil zbytečné monumentality, je mírně vyosen a podroben cílené asymetrii.
Materiálově stavba odpovídá šluknovskému prostředí. Přízemí tvoří vždy betonový blok a 2.NP dřevostavba. Podoba hlavní fasády v ulici je inspirována tradičními šluknovskými domky.

last update of website: 22|04|2018 11:23:26 | nahoru | FULLSCREEN | sitemap | © 2011 Filip Landa | 1152×864 | TOPlist | Licence Creative Commons