menu
actualphotosblog
<<< BACK
|
koncept vizualizace exterieru vizualizace exterieru vizualizace exterieru vizualizace interieru půdorys 1NP půdorys 2NP řezy pohledy situace noční momentka model model model

Úsporný rodinný dům pro velkou rodinu
ateliér Ing. arch. Jiřího Bučka | konzultace Ing. arch. akad. arch. Jan Hendrych a Ing. arch. Filip Horatschke, 01 2006

Základní principy:
dům pro velkou rodinu, ale zároveň úsporný
prolínání dvou hmot a odlišení technické části od obytné
využití snadno dostupných materiálů
otevření na jih velkou prosklenou stěnou
osamostatnění části pro starší děti s potenciálem do budoucna

Dům je určen pro početnější rodinu - rodiče a čtyři dvougenerační děti – dva studenty a dvě menší děti předškolního věku. Energetickou úspornost zajišťuje řada faktorů, jako např. zónování, orientace oken, dobře izolované stěny, materiálová nenáročnost, rekuperace vzduchu. Dům je situován na Miřejovickou stráň na Litoměřicemi, ale na místo není žádným způsobem přímo vázán. Mírně se svažující terén vybízí k otevření celého domu na jižní stranu s výhledem na České středohoří, naopak ze severu jsou okna omezena na nejnutnější osvětlení technického a sociálního zázemí. Každá obytná část kromě dětského pokoje má přístup k jižnímu slunci. Příjezdová cesta je vedena od nejkratší komunikace k městskému centru.
Základní princip je založen na prolínání dvou hmot – pohledového betonu a dřeva, rozlišující technické zázemí domu a obytnou zónu. Půdorys ve tvaru "L" řeší rozdělení objektu na dvě samostatná křídla, což umožňuje ve druhém nadzemním podlaží vlastní oddělený vstup pro děti po venkovním schodišti. Vstup i příjezd do garáže je z jižní strany. Betonový blok v 1.NP v sobě obsahuje šatnu, wc, prádelnu, plynokotel a další technické zázemí včetně velkých skladovacích prostorů.
Na betonovém hranolu je posazena dřevostavba s přesahem ve východním křídle. Ta pojímá veškeré obytné prostory. Skeletová konstrukce z lepeného dřeva (borovice) je opláštěna velkoformátovými dřevěnými biodeskami. Dřevěné obložení se objevuje jak v exteriéru, tak z velké části v interiéru.

Dispoziční řešení obytné části: tři hlavní zóny – jídelna s kuchyní, východním vstupem na terasu a mírně sníženým obývacím pokojem s velkolepým jižním výhledem tvoří jeden velký prostor v 1.NP, spojený s 2.NP spirálovým schodištěm, které se tak stává nejvíce pulsujícím místem celého domu. Přístup k němu je umožněn ze všech částí horního podlaží. Prostor kolem schodiště je jakousi galerií nad jídenou, umožňující průhled do 1.NP právě v místě, kde betonový blok přechází v dřevostavbu. Koncepce předpokládá využití tohoto prostoru jako herny dětí, knihovny apod. Východní křídlo zakončuje ložnice rodičů s vlastní koupelnou, wc a šatnou. Výhled z ložnice a koupelny poskytuje velká prosklená stěna, proti nadměrnému zahřívání chráněná dřevěnými lamelami a negativním sklonem. Naproti rodičovské ložnici je ložnice malých dětí, spojená jak s centrálním prostorem, tak se "studentskou částí", se kterou má společné sociální zázemí. Západní křídlo zakončuje samostatná část se šatním prostorem a pokojem starších dětí, zařízeným jen pro občasný pobyt.

Akumulaci tepla a výměnu vzduchu zajišťuje rekuperátor umístěný pod garáží v severní části. Prosklené stěny a většina oken tak nemusí být otvíratelná a tím lépe izolovaná. Teplovzdušný systém s akumulací tepla je v neslunečných zimních dnech doplňován plynovým kotlem.

last update of website: 16|11|2018 21:40:18 | nahoru | FULLSCREEN | sitemap | © 2011 Filip Landa | 1152×864 | TOPlist | Licence Creative Commons
„Vždy odpouštějme svým nepřátelům, nic je nedokáže víc rozzuřit.“ Oscar Wilde